Om våra råvaror
Spannmål
Vi letar efter spannmål som odlats nära och som är av hög kvalitet.
Vi bakar gärna på det man kallar kulturspannmål. Det är äldre sorter som inte är förädlade för att producera maximalt och för att odlas med hjälpmedel som konstgödsel och besprutning. När de här sorterna utvecklades fanns inte sånt! Därför klarar de sig bra utan och lämpar sig därmed bättre för ekologisk odling, de innehåller dessutom generellt mer nyttigheter och sist men inte minst så smakar de mycket bättre. Exempel på kulturspannmål är emmer, dinkel, fulltoftaråg, svedjeråg och ölandsvete. Det finns många fler men dessa är några vi bakar ofta på.
Malning
Vi är sedan början av 2016 stolta ägare av en virvelkvarn och med den mal vi allt vårt fullkornsmjöl. Varför vi är så nöjda över det beror på flera saker.:
Eftersom vi mal själva kan vi köpa in rensad hel spannmål direkt av bönder. Hade vi inte kunnat det hade det varit i princip omöjligt att baka på skånskodlad kulturspannmål (efter 2015 då Helenelust slutade sälja sitt mjöl). Dessutom blir det mer speciella och intressanta mjöler med mer information då vi inte blandar flera bönders spannmål som de större kvarnarna utan vi håller isär dem och låter gården, jorden och bonden ge bröden unik karaktär.
Eftersom vi mal själva kan vi också se till att aldrig baka på gammalt mjöl. Vårt mjöl blir ca en vecka gammalt och det märks på smaken. Fullkornsmjöl innehåller fett från grodden och det härsknar med tiden och smaker och näringsvärde går förlorade och förändras.
Denna kvarn är också speciell. Dels är malningen kall vilket är positivt för näringen i spannmålen. En varm malning i sten- eller valskvarn kommer att fördärva vissa saker som vitaminer och annat som bonden skapat. Den är också speciell på det viset att den mal ett otroligt fint fullkornsmjöl med andra egenskaper än de man normalt köper. Med denna kvarn får vi chansen att baka bröd vi annars inte skulle ha kunnat med t.ex. stenmalda mjöler. Även om vi använder endast fullkornsmjöl kan vi baka fristående bröd med en luftighet som vi annars endast kunnat drömma om och vi använder det också i större andel än normalt i ljusare bröd och i mjuka kakor.
Socker
Vi använder ett rårörsocker. Raffinerat vitt socker av sockerbetor innehåller mindre näringsämnen och ger en smak som vi inte tycker är lika god. Det här är förstås tråkigt då sockerbetor odlas i vår närhet men vi har valt att undvika vitt socker ändå.
Vanilj
Vi använder förstås vanilj och inte vanillin. Som regel låter vi den stå och dra i ekologisk rom för att smakerna skall dras ut och upplevas maximalt i munnen.
Ekologiska råvaror
Då vi är certifierade har vi rätt att kommunicera att vi använder ekologiska råvaror och vi har rätt att kalla våra produkter ekologiska och använda det ekologiska lövet på etiketter och annat. Bagerier som inte är certifierade har inte rätt att göra något av detta och dessa bör inte litas på i vår mening.
Vi har valt att certifiera oss av en rad anledningar. Inte för att ekologiskt alltid smakar bättre eller har bättre kvalitet eller för att det för den delen garanterat är bättre för miljön i varje enskilt fall. Vi har valt det för att vi vill visa att vi är beredda att betala mer för varor som tagits fram på ett ansvarsfullt sätt. Tids nog borde det leda till att fler producenter tar ansvar tror vi och de fel som finns idag bör kunna rättas till om vi ger systemet chansen. Sedan smakar ekologisk ofta bättre och innehåller mindre gifter vilket är en fin bonus! Inledningsvis tänkte vi inte certifiera oss utan bara köpa ekologiska råvaror ändå. Det tråkiga med det är att man inte får berätta att man bakar på ekologiska råvaror om man inte är certifierad. Det kan man tycka låter konstigt. Det gjorde vi! Men det beror på att så många fuskar. Tyvärr är det väldigt många som säger att de bakar ekologiskt ”i princip uteslutande” eller ”så långt det går” eller något annat liknande. Vid närmare titt brukar det tyvärr inte betyda så mycket som det kan låta. Detta beteende är vilseledande och vattnar ur hela systemet då det blir väldigt svårt att konkurrera för de som faktiskt köper mycket ekologiska råvaror och därmed har betydligt högre kostnader. Det blir också svårt för kunden att fatta informerade beslut. Det kostar pengar både med certifieringen och att hålla stenhårt på ekologiskt även om priset kan skilja mycket ibland men det är den enda vägen fram för oss.
Den här symbolen är beviset på vårt certifikat och kan ses på våra förpackade produkter bl.a.