Om våra råvaror

Mjöl
Vi letar efter mjöl som producerats nära och som är av hög kvalitet.
Vi bakar gärna på det man kallar kulturspannmål. Det är äldre sorter som inte är förädlade för att producera maximalt och för att odlas med hjälpmedel som konstgödsel och besprutning. När de här sorterna utvecklades fanns inte sånt! Därför lämpar de sig bättre för ekologisk odling, de innehåller dessutom generellt mer nyttigheter och smakar bättre. Exempel på kulturspannmål är emmer, dinkel och ölandsvete. Det finns många fler men dessa är några vi köpt in från Helenelust på Österlen och som vi bakat mycket på.

Socker
Vi använder ett rårörsocker. Raffinerat vitt socker av sockerbetor innehåller mindre näringsämnen och ger en smak som vi inte tycker är lika god. Det här är förstås tråkigt då sockerbetor odlas i vår närhet men vi har valt att undvika vitt socker ändå.

Vanilj
Vi använder vanilj och inte vanillin.

Ekologiska råvaror
Då vi är certifierade måste våra råvaror alltid vara certifierat ekologiska om de inte är godkända undantag. Mängden godkända undantag kan maximalt utgöra 5% av innehållet i en produkt. Undantag kan godkännas om det inte finns ekologiska alternativ av tillräcklig kvantitet och kvalitet att tillgå någonstans i världen. För mer frågor om detta hänvisar vi till vårt certifierande organ.
Vi har valt att certifiera oss av en rad anledningar. Inte för att ekologiskt alltid smakar bättre eller har bättre kvalitet eller för att det för den delen garanterat är bättre för miljön i varje enskilt fall. Vi har valt det för att vi vill visa att vi är beredda att betala mer för varor som tagits fram på ett ansvarsfullt sätt. Tids nog borde det leda till att fler producenter tar ansvar tror vi och de fel som finns idag bör kunna rättas till om vi ger systemet chansen. Sedan smakar ekologisk ofta bättre och innehåller mindre gifter vilket är en fin bonus! Inledningsvis tänkte vi inte certifiera oss utan bara köpa ekologiska råvaror ändå. Det tråkiga med det är att man inte får berätta att man bakar på ekologiska råvaror om man inte är certifierad. Det kan man tycka låter konstigt. Det gjorde vi! Men det beror på att så många fuskar. Så många säger att de bakar ekologiskt ”i princip uteslutande” eller ”så långt det går” eller något annat liknande. Vid närmare titt brukar det tyvärr inte betyda så mycket som det kan låta. Därför ville vi särskilja oss från dem och visa att vi inte bara snackar. Det kostar pengar men vi tror mycket på det här med tydlighet och ärlighet gentemot kunden.
Den här symbolen är beviset på vårt certifikat och kan ses på våra förpackade produkter bl.a.

EU_Organic_Logo_Colour_OuterLine_rgb

Följ oss påÖppetider
Onsdag - fredag 8-17:30 Lördag 8-13
Precis vid Värnhemstorget
Hermansgatan 3
212 11 Malmö
Tel: 040 – 93 00 11

Hitta hit
Bagaren och Bonden vid Värnhemstorget i Malmö